Juanita’s 2019

(6 i 7 de juliol)

Vilanova i la Geltrú

Es tracta d’una gran festa de participació popular, promocionada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de la mà de la seva impulsora na Mònica Coll, orientada a donar vida a la vila per mitjà dels esports de lliscament, a més d’altres activitats que s’hi han anat afegint per complementar-los, i que s’ubica a la platja de Ribes Roges convertida en centre d’acolliment.

I què hi pinta la Marxa Nòrdica en el Juanita’s? Doncs era una oportunitat per desenvolupar la idea del 3X1 i desenvolupar la marxa nòrdica al litoral, amb el suport de Nòrdic Walking Catalunya i la complicitat de l’INEFC, que ens cedia els bastons per fer-ho.

El 3X1es un projecte per fusionar tres activitats com si d’una de sola es tractés, i que incorpora les virtuts i els valors de totes elles: esquí nòrdic– nòrdic walking-Paddle Surf. Aquestes activitats en conjunt permeten poder gaudir tot l’any dels seus efectes positius visquis prop del mar o a la muntanya… Esquí nòrdic més a l’hivern, Paddle surf cap a primavera-estiu, Marxa nòrdica per la tardor i per complementar amb totes les combinacions que es vulguin fer.

En general, les persones que practiquen l’esquí nòrdic el viuen com una activitat estacional, i tot i que puguin tenir certa consciència del seu valor saludable, acaba esquiant pocs dies a l’any. Es tracta doncs, deressaltar els valors que aporta la pràctica de l’esquí nòrdic i presentar-locom a integrador de dues activitats més amb valors saludables semblants.

Però lo més important, és ressaltar aquests valors saludables, essencials i familiars que aporten el conjunt de les tres activitats. El 3X1Reforça el tren superior, la part corporal que solem tenir més fluixeta. Reparteix l’esforç muscular per igual entre cames i braços. Estimula l’organisme en general, i molt especialment el sistema circulatori. Augmenta les immunoglobulines (IgA) i l’hormona de la joventut (DHEA). Esmorteeix sobrecàrregues d’impacte, el pont de l’esquí, els bastons, el mantell nival i l’aigua les absorbeixen. Manté despert el sentit de l’equilibri, el més essencial dels sentits per disposar de bona condició física quan ens fem grans (veure El cerebro se hace a sí mismo, de Norman Doidge, 2007). Permet incloure infants, joves, adults, avis, discapacitats… i bebès!! I es pot fer en família!!

El 3X1era una proposta innovadora que es va presentaren la primera edició de la gran festa nàutica del Juanita’s de Vilanova i la Geltrú que, com ja introduïa el Paddle Surf, es complementava amb l’esquí nòrdic fet amb esquís de rodes (Rollerski) i amb la marxa nòrdica. En les dues primeres edicions, el material per fer l’esqui de rodes els varen aportar la gentilesa de les estacions d’esquí nòrdic de Lles de Cerdanya i Aransa, particulars, i la gran complicitat d’en Jorge Vidal, de Bonés Sport de Jaca (Huesca), que ens proporcionava els materials més avançats.

Però tot el muntatge per disposar de material per fer Rollerski, es va fer insostenible, i en les següents edicions ens va dur a oferir solament la Marxa Nòrdica.

En aquesta última edició, primer en va fer una petita introducció tècnica bàsica a la platja de Ribes Roges, i després es va continuar amb una passejada-excursió en direcció al parc de l’Hortoll, recorrent-lo acompanyats de les afables explicacions d’en Enrique Castro, impulsor del desenvolupament d’aquest parc tant emblemàtic  que connecta amb el Camí Ramader de Vilanova a Les Bulloses (França).

Durant la passejada, i combinat amb les narracions de l’Enrique, el grup rebia indicacions per anar prenent consciència sobre la postura, des dels peus fins el cap, fent èmfasi en el moviment de la pelvis, faixa abdominal i tren superior.

En tornar al punt de partida, tot i fer un petit tancament, a les persones del grup els costava haver de plegar, estaven molt animades pel que havien rebut, i demanaven opcions per poder continuar i retrobar-se amb les persones que havien compartit l’experiència.